perjantai 2. toukokuuta 2014

Rikkaille lisärikkauksia

Tiesitkö, että Yhdysvalloissa toimitusjohtaja saa 300-400 kertaa niin suurta palkkaa kuin keskimääräinen tavallinen työntekijä? Luvut ottavat huomioon erilaiset bonukset, eläke-edut, osakeoptiot ja luontoisedut. (Chang 2010, 169.) Tämä tarkoittaa kai, että toimitusjohtaja hyödyttää yritystä 300-400 kertaa rivityöntekijää enemmän tai, että toimitusjohtaja on 300-400 kertaa tavallista työntekijää parempi.

Vastaava suhdeluku oli vielä 1960- ja 1970-luvuilla 30:1-40:1 (Chang 2010, 170). Ovatko 2000-luvun toimitusjohtajat siis kymmenen kertaa parempia kuin 1960- ja 1970-luvuilla? Kun johtajien palkat ovat moninkertaistuneet, tavallisen työntekijän palkka on noussut noin 0,2-0,4 prosentin vuositahtia (inflaatiokorjatut luvut; vaihtelu tulee siitä, otetaanko huomioon pelkkä palkka vai palkka+luontoisedut) (mt. 170).

Itse en koe ymmärtäväni paljoa epätasa-arvosta. Suomessa asiat ovat kuitenkin niin hyvin, että todellista eriarvoisuutta ei onneksi paljon näe. On turha kuitenkaan tuudittautua pumpuliin; kyllä mekin eriarvoistamme toisiamme. Esimerkiksi jo perusterveydenhuolto arvottaa ihmisiä, jakaa meidät Osmo Soininvaaran sanoin tarpeellisiin ja hyödyttömiin kansalaisiin. Kun työssäkäyvät pääsevät halutessaan nopeasti työterveyshuoltoon, muut jonottavat tuskissaan pitkiä aikoja terveyskeskuksiin.


Suomalaiset ovat yhä terveempiä esimerkiksi eliniänodotteella ja toimintakyvyllä mitattuina.  Alhaisimman tuloviidenneksen kehitys on kuitenkin pysynyt paikoillaan viimeiset kaksikymmentä vuotta, vaikka terveyserojen kaventaminen kirjattiin hallitusohjelmaan jo vuonna 1978. Asiantuntijoiden mukaan terveyserot periytyvät ja sairauksien ehkäisy olisi tärkeää. Esimerkiksi neuvolassa voitaisiin mitata vähemmän ja kysellä vanhempien jaksamista enemmän. (HS 22.4.14.)

Suomen kaltainen hyvinvointivaltio periaatteessa ehkäisee eriarvoisuutta aika hyvin. Meillä on kattavat tukijärjestelmät: on mahdollisuus työttömyysturvaan, sairausvakuutukseen ja ilmaiseen koulutukseen. Valtio takaa minimitoimeentulon, vaikket tekisi mitään. Jokaiselle tarjotaan samat mahdollisuudet ja vielä enemmänkin – tarjotaan tukea noiden mahdollisuuksien toteuttamiseen. Esimerkiksi uutta yritystä perustettaessa valtion järjestelmät ottavat osan riskistä kannettavakseen. Työttömäksi jääneelle tarjotaan työttömyyskorvausta, mahdollisuutta uudelleenkouluttautua ja apua uuden työn hakuun. Mahdollisuuksien tasa-arvon lisäksi valtio yrittää myös tasata lopputuloksia. Kun työttömäksi jääneelle tarjotaan uusi mahdollisuus, samalla hänen lapsilleen tarjotaan tasa-arvoisemmat mahdollisuudet toisiin lapsiin nähden.

Nähdäkseni hyvinvointivaltion yksi suurimmista ongelmista liittyy kuitenkin juuri tasa-arvoon. Vähimmäispalkat nostavat viitepalkkoja eli palkkataso nousee luonnollista tasoaan korkeammalle.  Näin pienituloisten työntekijöiden tulotaso paranee. Samalla työpaikkojen laatu saattaa kuitenkin kärsiä, koska työnantajat eivät panosta työntekijöiden viihtyvyyteen tai koulutukseen työn hinnan ollessa kiinteä. Seurauksena työntekijät eivät ota vastaan matalapalkkaisia töitä, joissa työolosuhteissa on puutteita. Samalla alat ja noiden alojen työntekijät leimaantuvat. Suomessa tällaisessa asemassa ovat ehkä esimerkiksi siivoojat tai lähihoitajat. Arvokkaita töitä, mutta kuka niitä suostuisi tekemään? Ennen suomalainen oli ylpeä saadessaan tehdä töitä; nykyään on noloa tehdä tietynlaisia töitä.

 Helsingissä näkee niin asunnottomien ja maahanmuuttajien leipäjonoja kuin myös hyväosaisten huippukouluja. Keskustassa bisnesihmiset kulkevat kauniissa vaatteissaan, kun samalla Itä-Helsingin metroasemat täyttyvät hiljalleen tummaihoisista miehistä.

Miten päästä tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan?


Suomessa eriarvoisuuden ongelma ei ole vielä hälyttävä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai Iso-Britanniaan. Pelottaa kuitenkin, että globaali trendi rantautuu myös tänne.

Suomen tukijärjestelmä osaltaan huolehtii tasa-arvon säilymisestä. Samoin käytössä oleva progressiivinen verotusjärjestelmä, eli enemmän tienaava maksaa enemmän veroja. Pääomatuloja (mm. pörssiyhtiön osingot, vuokratulot, luovutusvoitot) verotetaan kuitenkin käytännössä lähes tasaverolla (tulot < 40 000 e = 30% veroa; tulot > 40 000 e = 32% veroa).

Ranskalainen Thomas Piketty keräsi ja analysoi valtavan määrän historiallista dataa liittyen tulojen ja varallisuuden kehittymiseen (Capital in the Twenty-First Century 2014). Koko kirjan johtava ajatus on, että pääoman tuotto on suurempi kuin talouskasvu (r > g). Toisin sanoen menneisyydessä kertynyt tai peritty omaisuus kasvaa palkkoja nopeammin. Jos synnyt rikkaana, kuolet todennäköisesti vieläkin rikkaampana. Jos synnyt köyhänä, työskentelet luultavasti hullun lailla, mutta kuolet köyhänä. (Kiitos näistä ajatuksista paitsi Pikettylle myös Tommi Melenderille! Melenderin blogikirjoitus aiheesta.)

Piketty ehdottaa eriarvoisuuden vähentämisen ratkaisuksi progressiivista veroa myös pääomatuloille. Asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen, että kun asetetaan progressiivinen pääomavero, eriarvoisuus vähenee. Annetaan kuitenkin ajatukselle mahdollisuus - entä jos. Entä jos progressiivinen pääomavero olisi käytössä koko maailmassa?

Vapaiden markkinoiden yksi ideologioista on periaate siitä, miten kukaan ei tee mitään hyvää, ilman että siitä palkitaan tai tekemättä jättämisestä rangaistaan. Rikkaita motivoidaan lisärikkauksilla, köyhiä köyhyyden pelolla. (Chang 2010, 277.) Ihmisluonto ei ole pelkästään paha, toisin kuin vapaiden markkinoiden oppi saa välillä uskomaan. Entä jos kokeiltaisiin palkita rehellisyydestä, solidaarisuudesta tai yhteistyöstä?

Tärkeintä olisi tarjota paitsi mahdollisuuksien tasa-arvo (esim. ilmainen koulutus) myös jonkinlainen lopputulosten tasa-arvo (ihmisten vaurauden tasaaminen). Vasta lopputulosten tasa-arvosta voidaan päätellä, toteutuuko mahdollisuuksien tasa-arvo oikeasti. Onko huumeita käyttävän yksinhuoltajan lapsi samassa lähtöasemassa rikkaan espoolaisperheen lapsen kanssa? Onko molemmilla samat mahdollisuudet hyvään toimeentuloon ja tasapainoiseen elämään? Tavallaan, mutta todennäköisyydet ovat reilusti espoolaisen puolella.

En halua sanoa, etteikö ahkeruudesta, riskinottamisesta tai innovatiivisesta toiminnasta tulisi palkita. Haluan sanoa, että kohtuus kaikessa. Ei kukaan ihminen voi olla toista ihmistä 400 kertaa parempi.

Aiheesta kaksi loistavaa pätkää Youtubessa:

Lähde: Chang, Ha-Joon 2010. 23 tosiasiaa kapitalismista. Into Kustannus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti