maanantai 5. toukokuuta 2014

Hyvillä mielin ilman kypärää

Kuvan lähde: freeimages.com
Törmäsin eilen Twitterin kautta hauskaan kanadalaisen Howie Chongin kirjoittamaan juttuun, jossa hän kertoo, miksi ei käytä pyöräilykypärää. Ne teistä lukijat, jotka käyttävät kypärää, voivat vaikka ignoorata jutun. Ja ne, jotka eivät ole tähänkään asti käyttäneet kypärää, voivat tuntea olevansa tosi fiksuja.

Tiivistetysti:

  •           Vakavassa päähän kohdistuneessa onnettomuudessa kypärä alentaa aivovaurion riskiä 88 prosentilla
  •           Kuitenkin päävamman saa huomattavasti todennäköisemmin autoillessa tai kävellessä
  •           Erään tutkimuksen mukaan kypäräpakko autoilijoille säästäisi ihmishenkiä 17 kertaa enemmän kuin vastaava laki pyöräilijöille

Miksi emme käytä kypäriä kaiken aikaa?

Pyöräilykypärä saattaa olla jopa vahingoksi:

  •           Autoilijat varovat vähemmän kypärää käyttävää pyöräilijää
  •           Kypärä ja sen muotoilu saattaa altistaa niskavammoille, joilta olisi välttynyt ilman kypärää
  •           Kypärää käyttävä saattaa kokea vääränlaista turvallisuudentunnetta ja ottaa enemmän riskejä

Pyöräilykypäräpakko vähentää pyöräilijöiden määrää:

  •           Vähemmän pyöräilijöitä
  •            Autoilijat käyvät tottumattomiksi pyöräilijöihin, ja tästä aiheutuu enemmän vaaraa niille vähille pyöräilijöille
  •            Luonnon kannalta huono, koska pyöräily tosi ekologinen liikkumistapa

Ympäristöä ja luontoa ajatteleva ei siis kannata pyöräilykypäriä!

Ja minä kun olen aina käyttänyt tunnollisesti kypärää! Tuntuu sitä paitsi siltä, että aion kyllä varmaan tämän jälkeenkin käyttää sitä. Aika irrationaalista toimintaa jälleen. Jotta en tuntisi itseäni täysin tyhmäksi, keksin yhden hyvän perustelun kypärän käytölle: näyttää hyvää esimerkkiä lapsille. Myös Chong myöntää, että lapsille ja nuorille pyöräilykypärä voisi olla pakollinen (huono tasapaino tms. syy). Olen siis esimerkkinä noille ryhmille, jotka vielä opettelevat elämää toisten esimerkkien avulla.


Hmm. Pyöräilykypäränkäyttökysymys on siis tästä eteenpäin kysymys siitä, haluatko vastustaa ilmastonmuutosta (älä käytä kypärää) vai näyttää hyvää esimerkkiä lapsille (käytä kypärää). Hankala valinta varmasti.

5 kommenttia:

  1. Miks ikinä ei voi miellyttää kaikkia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niinpä! Ehkä ratkaisu tässä asiassa vois olla ruotsalaisten kehittämä näkymätön pyöräilykypärä: http://www.hovding.com/

      Kävis sitten jokaiselle vastaantulevalle lapselle esittelemässä sen näkymättömän pyöräilykypärän, ja kaikki muut kuvittelis, että vedät rennosti ilman kypärää.

      Poista
  2. Jaa, tämä bloggaus on viime vuodelta mutta ei se mitään. Pyöräilykypärä on tärkeä oman turvallisuuden kannalta sillä se suojaa kalloa rikkoutumiselta. Miksi sitten en käytä kypärää? Syy on hyvin erikoinen, se häiritsee tasapainoani ja pelkästään kypäräpäässä käveleminen saa minut hoipertelemaan kuin humalainen. Mitä olen hyötynyt kypärän käyttämättömyydestä? Liikun paljon varovaisemmin ja otan harvemmin riskejä, olen oppinut kaatumaan pyörältä istuvilleen ja pystyn tekemään parempia ratkaisuja ennakoimalla kuten jarruttamaan ajoissa. Harmi ettei vaivaani ole lääketieteellistä tunnustusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä vaiva. Ei tiede vaan kaikkea pysty selittämään, vaikka välillä luulis niin. Iteki oon nyt välillä menny ilman kypärää ja huomaan ottavani vähemmän riskejä kuin kypärän kanssa. Mun pyöräilykypärättömyys taitaa kyllä olla vähän vastalause Helsingin pyöräilykulttuurille. Täällä on jotenki sellanen ilmapiiri, että pyöräilemään voi lähtä vasta, kun on panostanut varusteisiin pari tonnia.

      Poista
    2. Pyöräily kulttuurista niin Jyväskylässä päädyttiin ohjaamaan polkupyöräliikenne keskustan ohi helpottaakseen keskustan pysäköinti ongelmia ja asettivat autot edelle maalatessaan (että suunnitellessaan) pyöräkaistoja kaupungin kaduille mikä näkyy mm maalin nopeana kulumisena.

      Poista