lauantai 12. huhtikuuta 2014

Oppimisprojektina maat ja pääkaupungit



Toisinaan kun ajatuksia alkaa virrata päähäni, pyrin muuntamaan tuon virran energiaksi ja kohdistamaan sen sitten uuden oppimiseen. Tällä viikolla kaikki energia on kulunut melkein vain arjen pyörittämiseen, mutta aina näin ei ole. Ehkä noin kaksi kuukautta sitten innostuin opettelemaan maailman maita ja niiden pääkaupunkeja. Samalla vähän huomaamattakin oppimismatkalta tarttui mukaan myös muuta tietoa ja tarinoita.

Alkusysäyksen tähän projektiin sain kai, kun luin jonkin lehtijutun Moldovasta. Yritin hahmottaa, missä tämä kyseinen maa oikein sijaitsee. Yhtäkkiä en ollut varma edes siitä, mihin maanosaan valtion laittaisin. Kun selvisi, että maa on tuossa vähän niin kuin naapurissa eli Euroopassa, tunsin oloni tietysti tosi typeräksi. Tsekkasin saman tien pääkaupungin: Chișinău. Okei, never heard.

Pikkuhiljaa tunnustin itselleni, että muutenkin peruskoulun opit jopa Euroopan maantiedosta ovat jotenkin päässeet katoamaan päästäni. Aluksi tarkoitus oli opetella pelkästään Euroopan maita ja pääkaupunkeja, mutta sitten projekti niin sanotusti levisi käsiin.



 Matka kulki Euroopasta Lähi-itään ja Keski-Aasiaan, sieltä Afrikan kautta Itä-Aasiaan ja lopulta Oseaniaan. Opin, että Sahara on noin Euroopan kokoinen, ja että Uzbekistanin kansallisurheilussa ratsastetaan hevosilla ja yritetään saada vuohen ruho vastustajan maalilinjan yli. Zimbabwe tuottaa kirjailijoita ja Bangladeshin kuuluisimpia henkilöitä on Muhammed Yunus, joka kehitti mikrolainat ja sai siitä Nobelin rauhanpalkinnon. Entä ne Etiopian juoksijat tai Oseanian saariston lihavat kansat!

Wikipedia opetti minulle ehkä aika huvittavia asioita, mutta jostainhan se on lähdettävä liikkeelle. Toivottavasti tämän vähäisen tiedon päälle aivojeni on vastaisuudessa helpompi lisätä informaatiota noista valtioista. Onkohan kellään muulla tällaista tarvetta opetella asioita, vaikka Wikipedia ja Googlehan nykypäivänä tietävät ja kertovat kaiken? Itselläni kun tuntuu olevan jokin valtava tarve hahmottaa maailmaa ja sen ilmiöitä. Kuka minä olen, missä minä elän? Entä kuka sinä kazakstanilainen siellä olet?

En ole ihan varma miksi, mutta matka pysähtyi Oseaniaan. Ehkä tuo alue on niin outo minulle, että oppiminen ei ollutkaan enää niin helppoa. Välimatkojen hahmottaminen merellä, outojen saarien nimien opettelu, saarien kulttuurien samankaltaisuus minun näkökulmastani – kai se näihin tökkäsi. Edelleen aina silloin tällöin palaan jankkaamaan Tuvalu – Samoa – Tonga, mutta opettelu on yhtä kuin toistaisin hauki on kalaa.




Toivottavasti seikkailut Amerikassa odottavat jonakin päivänä!

4 kommenttia:

  1. Hei, tää teksti sai mut nauramaan ihan ääneen ilahduksesta. "Yritetään saada vuohen ruho vastustajan maalilinjan yli." Ihan mahtavaa! :D Pääsin vast nyt tutustumaan blogiisi. Luin uusimman postauksen kommunikoinnista j siirryin heti ahmimaan näitä aiempia tekstejä. Ajatuksia herättävää ja miellyttävää luettavaa. Kiitos!

    Maailman karttaa tutkiessa törmää hyvin nopeasti omaan tietämättömyyteensä. Tai oikeastaan ei edes törmää. Kartaltahan erottuu mukavasti maanosat (tuttuja), isoimmat valtiot (tuttuja), Eurooppa (tuttua, tuttua), myös lomakohteet, joissa on tullut käytyä ja joihin siten liittyy henkilökohtainen linkki. Helposti saattaa tuntea jopa pientä itsetyytyväisyyttä, kun hallitsee maailman kartan niin mukavasti, jopa pääkaupungit saattavat löytyä, kun oikein muistilokeroita kaivelee. Sitten tulee tämmöisiä mainitsemiasia Moldovaa ja muita never heard paikkoja järkyttämään omaa tyytyväisyyttä. Eikä niitä olekaan aivan vähän! Mihin oma tietämys rajautuukaan? Länsimaisen kulttuurin vaikutuspiiriin? Ei ole viikkoakaan siitä , kun löysin itseni naureskelemasta espanjalaisen postimerkinmyyjän tietämättömyydelle. Kyllä, Suomi kuuluu Eurooppaan. Kieltämättä mielessä kävi ajatus, että ei ole totta, ei edes tuota tiedä ja toista se on meillä Suomessa... Mitä lie mietin, mutta vähän tyhmänä taisin pitää. Liekö kyse ollut kuitenkin enemmän siitä, että yhden mitättömän Suomen sijainnilla ei ollut niin minkäännäköistä merkitystä espnjalaisen postimerkkimyyjän elämässä...

    Mahtava projekti sulla! Ihmisillä on paljon opittavaa toisiltaan, kun aluksi tietäisivät edes toistensa olemassaolon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tekstit herättää ajatuksia! Ja vielä ihanampaa, että jaat niitä ajatuksia! Saat minut taas ajattelemaan lisää, ja sitähän juuri haluan. Kiitos!

      Poista
  2. Tässä muuten hauska testi aiheeseen liittyen. :) http://www.jetpunk.com/user-quizzes/33598/maailman-valtioiden-nimet-suomeksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä testi! Tein eilen ja tänään, hyvää kertausta kun muutamat maat meinannu jo unohtua. Vaan kokeilepa samasta paikasta Maailman pääkaupungit -testiä niin jo menee vaikeeksi. Hyvä kun siinä paniikissa muistin edes Ruotsin pääkaupungin :P.

      Poista