torstai 15. toukokuuta 2014

Rakkaudesta kirjastoihin

Muistatte ehkä muutaman viikon takaisen uutisen, jossa kerrottiin, miten kirjastossa käynti tekee onnelliseksi. Lontoon bisneskoulun tutkimuksen mukaan kirjastossa käynti on yksi eniten onnellisuutta lisääviä harrastuksia. Vaikka tutkimus ei ole niitä kaikkein luotettavimpia, itse ilahduin uutisoinnista kovasti – kirjastot kun ovat aina olleet minun lempipaikkojani.

Muutin ensimmäistä kertaa kunnolla kotoa pois täyttäessäni 18. Asuttiin kesä kaverin kanssa Kungshamrassa Tukholmassa pienessä soluhuoneessa. Bergshamran kirjasto siinä lähellä oli minulle vähän niin kuin tukisatama, josta sain turvaa suuressa, pelottavassa maailmassa. Muistan, miten luin hartaasti yhtenäkin kauniina kesäiltana J. M. Coetzeen Häpeäpaalua. Toisena iltana taas uppouduin suomalaisiin tunnelmiin Laila Hietamiehen Valamon yksinäisen kanssa. Kirjastoon ja kirjoihin oli hyvä välillä paeta koti-ikävää.

Muutenkin olen huomannut ulkomailla asuessani hakeutuvani melkein ensimmäiseksi kirjastoon. Pari vuotta sitten olin pienellä farmilla töissä Uudessa Seelannissa. Tavallinen ja hyvin sympaattinen arkipäiväni koostui aamulla eläinten ruokinnasta, ajomatkasta Warkworthiin, kirjastosta nautiskelusta ja jälkikäteen kahvittelusta sekä kirjojen maailmaan uppoutumisesta. Tuohon aikaan olin jo aloittanut laittamaan ylös lukemani kirjat, joten tiedän tarkalleen, minkälainen lukuinnostuskausi tuolloin oli menossa. Lähinnä luin oikeasti seikkailutarinoita, sellaisia kirjailijoita kuin Anthony Horowitz ja Andy McNab. Löysin myös yksi päivä farmin omistajien kirjahyllystä yhden lempikirjasarjani, Stieg Larssonin trilogian, enkä malttanut olla ahmimatta sitä uudestaan, nyt englanniksi.

Seuraavana keväänä ollessani vaihdossa Ljubljanassa oli fantasiamaailman aika. Lene Kaaberbol, Cornelia Funke ja Suzanne Collins tulivat tutuiksi.  Yhtenä sateisena sunnuntaina ostin keskustan divarista Harry Potterin neljännen osan ja luin sen ehkä kymmenennen kerran elämässäni. Kirja matkusti mukana Suomeen ja tuossahan se kirjahyllyssä nököttää. Kullakin matkamuistonsa. Melkein tekisi mieleni lähteä yhdennelletoista kierrokselle.




Helsingistä en ole vielä löytänyt ihan sellaista täydellistä kirjastoa. Pasilan kirjasto on ehkä ykkösenä. Se on iso, ja välillä sieltä löytyy yllättäviä uutuuksia. Tunnelma on ihan jees. Rikhardinkatu taitaa olla listan kakkonen.

Ihan siihen ei Helsingissä kuitenkaan ole päästy, mitä Tampereen Metso on. En tiedä muisteleeko sitä kaikkea mennyttä liian mukavassa valossa, mutta Metso vain on painunut syvälle mieleen. Se tunnelma, ne kirjalöydöt, ne tilat. Edelleen niinä harvoina kertoina, kun eksyn Tampereelle, hakeudun Metsoon. Ihan vain hengailen, tunnustelen, nautin. Toivottavasti Helsingin uusi keskustakirjasto saisi kiinni jotain olennaista Metsosta!

Voin muuten suositella lämpimästi luettujen kirjojen ylöskirjaamista. Itse aloitin listaamisen vuoden 2009 alusta. Jälkikäteen on hauska katsoa, minkälainen lukukausi kulloinkin on ollut meneillään. Minun kirjalistani esimerkiksi vuoden 2009 alusta kertoo selvästi, että olen lukenut kauppiksen pääsykokeisiin ja yrittänyt välillä vetää jotain vähän rennompaa väliin. Jälkikäteen asiat näkee niin kivan selkeästi, on helppo nähdä kussakin kaudessa meneillään ollut kirjatyyli.


Sitä minä vain, että taidan tykätä kirjoista ja kirjastoista. Tämä kevät on ollut vähän sellaista tosikkolinjaa: pelkkiä tietokirjoja. Tässä menneitä muistellessa tuli kuitenkin ihan kaipuu hyvän, rentouttavan romaanin ääreen. Täytyy ehkä piipahtaa kirjastossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti