maanantai 28. huhtikuuta 2014

Puhetta lukukausimaksuista

Luin muutama viikko sitten Kauppalehden pääkirjoituksen (9.4.2014), joka käsitteli lukukausimaksuja. Pääkirjoitus otti kantaa siihen, pitäisikö EU:n ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille määrätä lukukausimaksu. Jäin miettimään asiaa.


Suomi on tunnettu koulutuksen ilmaisuudesta. Jokainen kouluun sisälle pääsevä voi opiskella vaikka kuinka pitkälle, ja opiskelijoita vieläpä tuetaan monin tavoin. Tähän asti myös ulkomaalaiset ovat saaneet pääosin nauttia tästä opiskelun ilmaisuudesta. Ulkomaalaisen opiskelijan asema ei kuitenkaan ole täysin verrattavissa suomalaiseen opiskelijaan. Ensinnäkin Suomeen tulijalla täytyy olla tilillään 6 720 euroa, jotta oleskelulupa myönnetään (Maahanmuuttovirasto). Suomalaista opintotukea ulkomaalaiset opiskelijat eivät saa.

Lukukausimaksuista puhutaan käsittääkseni pääasiassa, koska epäillään, että Suomi kouluttaa ilmaiseksi työntekijöitä muille maille. Keskustelua lienee lisännyt myös uusi yliopistolaki. Uusi laki irrotti yliopistot valtiosta ja teki niistä itsenäisiä säätiöitä. Samalla ne irrotettiin valtion budjettitaloudesta. Valtiolta kuitenkin virtaa edelleen rahaa yliopistoille yliopistolaissa säädettyjen tehtävien suorittamista varten.

Vuosina 2010-2014 Suomessa on ollut käynnissä lukukausimaksukokeilu. Siihen osallistuminen oli yliopistoille vapaaehtoista. Aalto-yliopisto oli yksi niistä harvoista, jotka olivat kokeilussa mukana.  Ainakin Aalto-yliopiston ylioppilaskunta piti kokeilua epäonnistuneena: maksujen keräämisen kustannukset olivat tuottoja suuremmat, ja maksut vähensivät kansainvälisten opiskelijoiden määrää.

Rakas naapurimme Ruotsi otti lukukausimaksut käyttöön vuonna 2011 EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Maksun määrä on 8 000 – 55 000 euroa vuodessa. Aluksi maksun käyttöönotto vähensi Ruotsiin tulevien opiskelijoiden määrää 85 prosenttia. Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä on sittemmin lähtenyt taas nousuun, mutta lähellekään entisiä lukemia ei ole päästy. (Kauppalehti 9.4.14.)

Nyt Suomessa yritetään päättää, mitä tehdä lukukausimaksujen kanssa. Seurataanko Ruotsin (epäonnistunutta) mallia vai jatketaanko ilman mitään maksuja?

Lukukausimaksujen yksi suurista vastustajista on Harvardissa opettava professori Pasi Sahlberg. Hänen mukaansa suurin osa ulkomaalaisten opiskelijoiden maahan tuomasta rahasta ei tule lukukausimaksuista, vaan muusta kulutuksesta. Kun otetaan huomioon muiden maiden epäonnistuneet mallin käyttöönotot, olisivat lukukausimaksut virhe kansantalouden kannalta. (Helsingin yliopisto 31.1.14.)

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto Penttilä puolestaan on lukukausimaksujen innokas kannattaja. Hänen mukaansa Sahlbergin ajatus ulkomaalaisten opiskelijoiden tuomasta rahasta asettaa tulot (opiskelijan kulutus) ja menot (koulutus yliopistossa) epätasapainoon. Kun voitot kohdistuvat yksityiselle sektorille, tulevat menot valtion eli veronmaksajan maksettavaksi. Penttilä korostaa, että lukukausimaksut lisäisivät tarjottavan opetuksen laatua. Tällä hetkellä opiskelijat vaativat sosiaalietuuksia; lukukausimaksu saisi vaatimaan laadukasta opetusta.

Hyviä argumentteja molemmilta, ja niitä löytyisi varmasti lisää. On kuitenkin turha monimutkaistaa asiaa tässä vaiheessa enempää.

Itse uskon, ettei lukukausimaksun käyttöönotto ratkaisisi mitään juuri nyt. Muiden maiden malleja seuraamalla kohdattaisiin vain samat ongelmat kuin nekin ovat kohdanneet. Tarkoitus ei ole ulkomaalaisten opiskelijoiden katoaminen Suomesta. Päinvastoin, kansainvälisyys on yksi tärkeimmistä asioista nyky-yliopistoissa.

Ei ole kuitenkaan kiva, että koulutamme täällä ilmaiseksi tyyppejä, jotka heti valmistuttuaan palaavat omiin maihinsa asiantuntijatehtäviin. Jos joku fiksu ihminen keksisi toimivan lukukausimaksumallin, kannattaisin sitä heti. Jotta tällainen malli kehitettäisiin, tarvitaan kai keskustelua, keskustelua ja taas keskustelua.

Tärkeintä mielestäni tällä hetkellä olisi, että ulkomaalaisten olisi pakko opiskella suomea yliopistoissa. Jos vastavalmistunut ei osaa suomea, ovat työllistymismahdollisuudet Suomessa melko heikot. Aasialainen kaverini valmistuu kuukauden sisään Helsingin yliopistosta ja haluaisi palavasti jäädä Suomeen, mutta työpaikan löytäminen on tosi haastavaa. Jopa kaikki työnhakusivustot ovat suomenkielisiä, joten jo niillä liikkuminen on oma ongelmansa. Hän ei ole opiskellut suomea juurikaan, koska se ei ollut pakollista. Varmaan moni tekee saman ”virheen” – opiskeluaikana muut opiskeltavat asiat tuntuvat tärkeämmiltä ja haasteita on tarpeeksi ilman uutta vaikeaa kieltäkin. Yliopistossa selviää ilman suomea, mutta työelämässä tilanne on pitkälti eri. Työelämän ja yliopistojen vuoropuhelu olisi suotavaa myös tässä asiassa.

Kuvien lähde: www.freedigitalphotos.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti