tiistai 21. lokakuuta 2014

Läppäri remontissa



Viime keväänä läppärini alkoi hengittää niin äänekkäästi, etten kehdannut enää käyttää sitä kirjaston lukusaleissa. Se huokui ja puhisi niin, että itsenikin oli välillä vaikea keskittyä. Ajattelin uuden läppärin hankinnan olevan edessä. Selasin nettiä. Teki mieli ostaa hyvä kone, vaikkei minulla sinänsä ole tarvetta kalliille ominaisuuksille. Kaipasin lähinnä näppäimistöä, jolla on miellyttävä kirjoittaa ja tarpeeksi isoa näyttöä, ettei ruutua tarvitse tuoda nenään kiinni jotain nähdäkseen. Pikkuhiljaa alkoi tuntua hölmöltä ostaa tonnin Macbook tai Lenovo. Siirryin katselemaan käytettyjä koneita. Mutta entä jos ostan koneen, jossa on kohta samat viat kuin nykyisessä koneessani? Ostaminen jäi.

Kesän ajan läppäri pysyi kiinni, mutta syksyllä tutut ongelmat olivat taas siinä. Lentopallon mm-kisoja katsoessa selostajan ääntä ei kuullut puhinan yli. Päätin antaa lenovolleni viimeisen mahdollisuuden ja vein sen pikkuveljelleni huoltoon. Tämä veli opiskelee toista vuotta jotain tietokoneisiin liittyvää ammattikoulussa. En oikeastaan uskonut saavani apua, mutta annoin sille kuitenkin mahdollisuuden.

Veli teki koneelleni (Lenovo vuodelta 2008, käyttis Windows Vista Business) käsittääkseni neljä asiaa:

1)      Turhien ohjelmien poisto
2)      Visuaaliset tehosteet pois käytöstä
3)      Pölyjen poisto tuulettimesta paineilmalla
4)      Kiintolevyn eheytys

Ohjelmien poisto onnistui Ohjauspaneeli – Ohjelmat – Poista ohjelman asennus. Tärkeintä oli poistaa ohjelmia, jotka ovat turhia ja käynnistyvät joka kerta koneen käynnistämisen yhteydessä. Poistoon joutui esimerkiksi vanhentunut F-Secure.

Visuaaliset tehosteet poistettiin käytöstä, jotta Windows nopeutuisi. Tässä valinta täytyy tehdä visuaalisesti kauniin Windowsin ja nopeammin toimivan Windowsin välillä. Ohjeet tähän löytyvät googlaamalla.

Pölyt poistettiin kääntämällä läppäri ylösalaisin ja avaamalla eri luukut ruuvimeisselillä. Sitten tölkki paineilmaa (dust remover) esiin ja suihkuttamaan. Paineilmatölkin saa halvimmillaan varmaan verkkokauppa.comista hintaan 4,90€. Tässä vielä youtube-video aiheesta.

Eheyttämisessä kiintolevyn sisältö järjestetään uudelleen niin, että saman tiedoston osat ovat levyllä peräkkäin. Näin levyn edestakainen lukeminen vähenee ja tietokoneen toiminta nopeutuu. Wikipediasta löytyvä visuaalinen esitys prosessista saattaa auttaa hahmottamaan, mitä levyn eheyttäminen tarkoittaa. Luulisin, että melkein joka koneessa on automaattisesti levyn eheyttämiseen tarkoitettu ohjelma.

Näiden toimien jälkeen läppärini alkoi puhaltaa viileää ilmaa sivulta, puhina ja pöhinä ja henkäily loppuivat, koneen käynnistyminen on nopeampaa ja kone jumittaa lyhyemmiksi ajoiksi kerrallaan (turha nauraa jumittamiselle! jokaisessa meissä on pieniä inhimillisiä vikoja).

Jotta koneeni olisi täydellinen, tulisi minun veljen mukaan tehdä vielä kaksi asiaa:

1)      Käyttömuistin kaksinkertaistaminen
2)      Alustan hankkiminen läppärille

Ymmärtääkseni läppärissä on olemassa käyttömuistia ja tallennusmuistia. Kone käyttää käynnistämiseen ja ohjelmien pyörittämiseen käyttömuistia, kun taas tallentamiseen tallennusmuistia. Jos käyttömuisti ei riitä ohjelmien pyörittämiseen, täytyy koneen siirtyä käyttämään myös tallennusmuistia, jolloin toiminta hidastuu merkittävästi. Minun koneeni käyttömuisti on kaksi gigaa, joka on ihan liian vähän. Vaihtamalla koneen sisuksista nuo kaksi gigan palikkaa kahteen kahden gigan palikkaan koneen toiminta nopeutuisi. Ehkä jopa tuo inhimillinen jumittamisvika poistuisi, kun kone ei enää ylikuormittuisi.

Alusta ilmeisesti auttaisi läppärin kuumenemiseen ja tuulettimen huutamiseen. Toisaalta lenovoni pitää noin kymmenen kertaa pienempää ääntä kuin ennen, joten motivaationi alustan ostamiseen on pieni.


Sellaista tässä vain, että olen tosi kiintynyt sata kiloa painavaan kannettavaan tietokoneeseeni ja hyvin iloinen sen eliniän pitenemisestä.

Fiilikset nyt!
Kuvien lähde: freedigitalphotos.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti