tiistai 1. heinäkuuta 2014

Haluan muistaa enemmän

Kirjoitin eilen päiväkirjaa toista kertaa sitten blogin aloittamisen.

Tuntui niin hyvältä kirjoittaa päiväkirjaa. Kirjoittaa vain itselle, tarvitsematta miettiä sen suurempia. Itselle kirjoittaessa voi laittaa vaikka pisteen jokaisen sanan väliin, käyttää ihan omia sanoja tai kirjoittaa tosi epäkiinnostavista asioista. Tekstin sisällöllä ei ole muuta merkitystä periaatteessa kuin selventää oman pään sisältöä. Tuo selkeys yleensä tulee jo noita sanoja muodostaessa; tekstiä ei tarvitse lukea jälkikäteen uudestaan.

Blogia kirjoittaessa täytyy miettiä, voisivatko lukijat olla kiinnostuneita aiheesta. Toisinaan kirjoitan tekstejä, jotka hylkään viime hetkellä niiden epäkiinnostavuudesta johtuen, ja tallennan ne vain tietokoneen syövereihin. Jos teksti on kuitenkin omasta mielestä ihan ok kiinnostava, täytyy yrittää tarkastaa kieliasua ja muokata tekstiä muutenkin. Tulenko ymmärretyksi, jos ilmaisen asian tällä tavalla? Ymmärtävätkö kaikki tästä päättelyketjusta sen, mitä minä sillä haen? Eteneekö teksti loogisessa järjestyksessä?

Päiväkirja ei kaipaa loogisuutta tai viimeisteltyä kieliasua. Ymmärrän lauseiden ja sanojen merkityksen, vaikkei niitä kukaan muu tässä maailmassa ymmärtäisi. Muulla ei ole väliä.

Aloitin päiväkirjan pitämisen 8-vuotiaana. Ala-asteella kirjoitukset koskivat lähinnä kivoja poikia, kuten että Teemu oli tänään yhtä aikaa uimakoulussa ja tyttökavereiden välisiä riitoja, kuten Minna ei halua puhua Tiinalle. Myöhemmin päiväkirja on toiminut pääasiassa pään selvittäjänä, mutta myös esimerkiksi toisinaan kirjoitusinnon purkamisen apuna, runoilualustana ja tukena yksinäisinä hetkinä. Joskus on mukava palata noihin vanhoihin hetkiin, muistaa juttuja joita ei muistaisi ilman päiväkirjaa. Tänään vaikka luin siitä, miten isäni sanoi minulle, kun olin 16 ja tehnyt jotain tosi typerää – parempi sopia riidat ennen kuin aurinko laskee. Kaunista.

Edellisessä päiväkirjamerkinnässä 13.4. kirjoitin kiireestä, holtittomuudesta ja rohkeudesta.  Olin juuri aloittanut blogin pitämisen ja koin olevani rohkea, kun uskaltauduin bloggaamaan. Kiireitä se toi toki mukanaan. Holtittomuus liittyi uskaltamiseen, mukavuusalueelta poistumiseen ja haluun kasvaa suuremmaksi.

En voi kuin suositella päiväkirjan pitämistä! On mukava muistaa enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti